Tytuł: iloczyn skalarny funkcji przestrzeń zespolona
mam pytanie odnosnie iloczynow skalarnych, mam sprawdzić czy
\(\displaystyle{ a)S(z,w)=Re(z 1,w1)+Im(z2,w2) \\
b)S(z,w)=2z1w1-z1w2-z2w1+z2w2}\) [do b=> przy czym przy w1 i w2 jest sprzezenie]
czy są to iloczyny skalarne nad ciałem liczb zespolonych C^{2}
warunki mam podane w ten sposob:
\(\displaystyle{ 1)S(az+bw,v)=a*S(z,v)+b*S(w,v) [z=(z 1,z2, w=(w1,w2), v=(v1,v2) ] \\
2)S(z,w)=S(w,z)}\)[ do 2 warunku=>sprzezone jest to S(w,z)]\
\(\displaystyle{ 3)S(z,w) \ge 0,S(z,w)=0 \Leftrightarrow z=0}\)(wektor zerowy).
Mam też z tym kłopot i nie wiem kompletnie jak zrobić.dzieki za pomoc
w ogole mi nie wychodza te przyklady bo nie rozumiem w b jak mam zrobic te sprzezenia [przy sprawdzaniu warunku 2 i 3] i w a jak postąpic z czescia rzeczywista i zespoloną [w warunku 2 i 3 tak samo].
dzieki za pomoc
iloczyn skalarny funkcji w przestrzeni zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 21:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 8 razy