Tożsamość trygonometryczna z liczbami urojonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kajun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 lut 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Tożsamość trygonometryczna z liczbami urojonymi

Post autor: kajun »

Problem, który napotkałem, sformułuję w formie zadania:

udowodnij, że:

\(\displaystyle{ i \cdot \frac{ (C_{1}+iC_{2}) \cdot e^{-it} }{ (C_{1}+iC_{2}) \cdot e^{-it} -1}= \frac{C_{1} \cdot cos(t)+C_{2} \cdot sin(t)+i \cdot (C_{2} \cdot cos(t)-C_{1} \cdot sin(t)+C_{1}^{2}+C_{2}^{2})}{(cos(t)+C_{2})^{2}+(sin(t)-C_{1})^{2}}}\)

Uprzejmie proszę o pomoc
ODPOWIEDZ