postac trygonometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kinia888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 18 lut 2009, o 18:51
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

postac trygonometryczna

Post autor: kinia888 »

zakładajac ze \(\displaystyle{ n \in N}\) jest ustalone dowolnie ,przedstawic w postaci trygonometrycznej nastepujace liczby:
a)\(\displaystyle{ (\frac{(1+i)(1=i \sqrt{3} }{ \sqrt{5}+1+i \sqrt{10-2 \sqrt{5} } }) ^{n}}\)

i jeszcze jedno
Niech n bedzie ustalona dowolnie liczba naturalna.Wykazac ze :
a)\(\displaystyle{ (1+cos \alpha +isin \alpha ) ^{2n} =(2cos \frac{ \alpha }{2} ) ^{2n} *e ^{in \alpha }}\)
bede wdzieczna za jakies wskazowki
ODPOWIEDZ