Pierwiastki z liczby zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
chomicek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xxx
Podziękował: 10 razy

Pierwiastki z liczby zespolonej.

Post autor: chomicek »

Witam mam policzyć pierwiastki z takiego wyrażenia:

\(\displaystyle{ \sqrt{4i-3}}\)

\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{-3}{5}}\)

\(\displaystyle{ \sin \varphi = \frac{4}{5}}\)

Nie mam pojęcia jak wyznaczyć z tych wartości kąt.
Czy tego zadania nie da się rozwiązać ze wzoru na pierwiastki zespolone?

Pzdr.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Pierwiastki z liczby zespolonej.

Post autor: Crizz »

Da się. Każdy pierwiastek można znaleźć z tego wzoru, tylko nie zawsze dokładnie.

Tu dużo dokładniejszym sposobem jest przyjęcie, że szukanym pierwiastkiem jest liczba \(\displaystyle{ z=x+yi}\) spełniająca zależność \(\displaystyle{ z^{2}=4i-3}\)

Otrzymujemy wówczas:
\(\displaystyle{ (x+yi)^{2}=4i-3}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-y^{2})+2xyi=4i-3}\)

Kryterium równości liczb zespolonych mówi nam, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-y^{2}=-3 \\ 2xy=4 \end{cases}}\)

Wystarczy teraz rozwiązać (oczywiście w liczbach rzeczywistych) ten układ równań.
chomicek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xxx
Podziękował: 10 razy

Pierwiastki z liczby zespolonej.

Post autor: chomicek »

Ok wielkie dzięki.
A gdybym chciał z tego wzoru to muszę odczytywać wartości z tablic?

Pzdr.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Pierwiastki z liczby zespolonej.

Post autor: Crizz »

chomicek pisze:A gdybym chciał z tego wzoru to muszę odczytywać wartości z tablic?
Zdecydowanie tak.
ODPOWIEDZ