Oblicz w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
iskierka19890
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 lis 2009, o 17:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Oblicz w postaci trygonometrycznej

Post autor: iskierka19890 »

\(\displaystyle{ (1+i)^{10}}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Oblicz w postaci trygonometrycznej

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ 1+i= \sqrt{2} (cos \frac{\pi}{4} +isin \frac{\pi}{4})}\)

\(\displaystyle{ (1+i)^{10}=...}\)

Wzór de Moivre'a.
ODPOWIEDZ