rozwiąż równanie..

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kamil___
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 23:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

rozwiąż równanie..

Post autor: Kamil___ »

\(\displaystyle{ {2 - \frac{x - y}{3} = \frac{x + y}{7}}\)
\(\displaystyle{ { \frac{y-x}{4} + \frac{3}{2}y = 2,25 }}\)
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 37 razy

rozwiąż równanie..

Post autor: osa »

Jesteś pewien że to ma być zrobione w liczbach zespolonych? i czy to są 2 równania czy układ równań?
Kamil___
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 23:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

rozwiąż równanie..

Post autor: Kamil___ »

jest tak jak mam zapisane. to jest układ ale nie wiedziałem gdzie były karmelki..
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 37 razy

rozwiąż równanie..

Post autor: osa »

ok. No to jeżeli umiesz rozwiązywać układy równań liniowych z całkowitymi współczynnikami (jak się zabierasz za takie to domyślam się, że umiesz) to rada jest taka:
pierwsze równanie pomnóż stronami przez 21
drugie pomnóż stronami przez 4
dostaniesz całkowite współczynniki. Jak dalej nie będziesz wiedział jak zrobić to daj znać.

A na przyszłość uważaj proszę na temat. To powinno być w układach równań liniowych. Liczby zespolone to z deczka co innego :p
Kamil___
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 23:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

rozwiąż równanie..

Post autor: Kamil___ »

dzięki nie wiedziałem jak pomnożyć żeby dobrze wyszło:D 3 razy liczyłem i inaczej wychodziło
dzięki
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 37 razy

rozwiąż równanie..

Post autor: osa »

proszę bardzo. ;] generalnie zawsze mnoży się przez wszystkie mianowniki (jak pomnożysz przez 3 i przez 7, to tak sam jak przez 21)
a tak dokładnie to wystarczy pomnożyć przez najmniejszą wspólną wielokrotność mianowników
ODPOWIEDZ