Rozwiąż równania:
\(\displaystyle{ (z ^{3}+i)(z^{2}+4z+5)=0 \\
(z ^{3}+8)(z ^{2}+4)=0 \\
z^{4}+1=0}\)
Rozwiąż równania
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 21:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Rozwiąż równania
Ostatnio zmieniony 7 mar 2010, o 22:54 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Rozwiąż równania
Równanie drugie
\(\displaystyle{ (z^{3}+8)(z^{2}+4)=0}\)
\(\displaystyle{ (z+2)(z^{2}-2z+4)(z^{2}-4i^{2})=0}\)
\(\displaystyle{ (z+2)(z^{2}-2z+4)(z-2i)(z+2i)=0}\)
\(\displaystyle{ z+2=0}\)
\(\displaystyle{ z=-2}\)
\(\displaystyle{ z^{2}-2z+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4-8=-4=4i^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=2i}\)
\(\displaystyle{ z_{1}= \frac{2-2i}{2} =1-i}\)
\(\displaystyle{ z_{2}= \frac{2+2i}{2} =1+i}\)
\(\displaystyle{ z-2i=0}\)
\(\displaystyle{ z=2i}\)
\(\displaystyle{ z+2i=0}\)
\(\displaystyle{ z=-2i}\)
\(\displaystyle{ (z^{3}+8)(z^{2}+4)=0}\)
\(\displaystyle{ (z+2)(z^{2}-2z+4)(z^{2}-4i^{2})=0}\)
\(\displaystyle{ (z+2)(z^{2}-2z+4)(z-2i)(z+2i)=0}\)
\(\displaystyle{ z+2=0}\)
\(\displaystyle{ z=-2}\)
\(\displaystyle{ z^{2}-2z+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4-8=-4=4i^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=2i}\)
\(\displaystyle{ z_{1}= \frac{2-2i}{2} =1-i}\)
\(\displaystyle{ z_{2}= \frac{2+2i}{2} =1+i}\)
\(\displaystyle{ z-2i=0}\)
\(\displaystyle{ z=2i}\)
\(\displaystyle{ z+2i=0}\)
\(\displaystyle{ z=-2i}\)