liczby zespolone jak wyliczyc

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
FunTastic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 25 paź 2009, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: elblag
Podziękował: 17 razy

liczby zespolone jak wyliczyc

Post autor: FunTastic »

Witam miałem ostatnio wykład o liczbach zespolonych ale nie za bardzo wszystko zrozumiałem podam przykład:
Zapisz w postaci wykładniczej:

\(\displaystyle{ z _{1}=-5+5j}\)
tak wiec dalej liczę:
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{50}=5 \sqrt{2}}\)

dalej licze sin i cos:
\(\displaystyle{ sin\varphi= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ cos\varphi=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

i teraz mam policzyć \(\displaystyle{ \varphi}\) ale nie mam pojęcia jak czy jet gotowa tabela na to czy wzór proszę o pomoc w tym
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

liczby zespolone jak wyliczyc

Post autor: Inkwizytor »

Tak. Tablice matematyczne.
Tabela z wartościami funkcji trygonometrycznych podstawowych kątów.
Nie miałeś tego w szkole średniej na trygonometrii?
FunTastic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 25 paź 2009, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: elblag
Podziękował: 17 razy

liczby zespolone jak wyliczyc

Post autor: FunTastic »

może i miałem ale nie pamiętam. A można tak konkretniej skąd to wziąć?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

liczby zespolone jak wyliczyc

Post autor: Inkwizytor »

Pozwól że zacytuję siebie:
Inkwizytor pisze:Tablice matematyczne
ODPOWIEDZ