Równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Deiwos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 17 razy

Równanie

Post autor: Deiwos »

\(\displaystyle{ |z|^3+2i|\overline{z}|^2=0}\)

Z góry dziekuję za pomoc. Jezeli jest to możliwe prosze o chociaż część sposobu rozwiązania.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równanie

Post autor: Rogal »

Zauważ, że moduł liczby sprzeżonej z liczbą z jest równy jej modułowi i podstaw |z| = t.
Tak na oko to nie powinno mieć rozwiązań.
Deiwos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 17 razy

Równanie

Post autor: Deiwos »

Nie bardzo rozumiem... Mógłbyś napisać chociaż linijke rozwiązania ? Byłbym bardzo wdzieczny.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Równanie

Post autor: juzef »

\(\displaystyle{ |z|=|\overline{z}|=t\\t \in \mathbb{R}, t>0\\t^3+2it^2=0}\)
Tak na oko jedynym rozwiązaniem będzie \(\displaystyle{ z=0}\).
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Równanie

Post autor: bolo »

\(\displaystyle{ t^{2}(t+2i)=0 \\ t=0 \\ |z|=0}\)

Tak, będzie jedno rozwiązanie, bo moduł jest liczbą rzeczywistą.
Deiwos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 17 razy

Równanie

Post autor: Deiwos »

Ok już rozumiem, dziękuje
ODPOWIEDZ