Obliczanie liczby zespolonej pod pierwiastkiem 3-go stopnia
Obliczanie liczby zespolonej pod pierwiastkiem 3-go stopnia
Mam problem z takim zadaniem:
Oblicz \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-4+4\sqrt{3}i}}\)
Wiem że należ policzyc moduł i doprowadzić do postaci trygonometrycznej jednakze ten przykład sprawia mi trdudności.
Oblicz \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-4+4\sqrt{3}i}}\)
Wiem że należ policzyc moduł i doprowadzić do postaci trygonometrycznej jednakze ten przykład sprawia mi trdudności.
Obliczanie liczby zespolonej pod pierwiastkiem 3-go stopnia
A jakie trudnosci Ci on sprawia? Postac trygonometryczna jest brzydka? Pokaz jaki jest moduł i argument . 2 cwiartka. Pamietaj
Obliczanie liczby zespolonej pod pierwiastkiem 3-go stopnia
Może inaczej. Nie jestem pewien jak wygląda część rzeczywista a jak część urojona (w tym przypadku)
Obliczanie liczby zespolonej pod pierwiastkiem 3-go stopnia
\(\displaystyle{ Rez=-4}\)
\(\displaystyle{ Imz=4\sqrt{3}}\)
I nie boj się o takie rzeczy pytac
\(\displaystyle{ Imz=4\sqrt{3}}\)
I nie boj się o takie rzeczy pytac
Obliczanie liczby zespolonej pod pierwiastkiem 3-go stopnia
A co się stało z pierwiastkiem trzeciego stopnia?
Obliczanie liczby zespolonej pod pierwiastkiem 3-go stopnia
A pierwiastek trzeciego stopnia to dopiero bedziemy liczyc. Zerknij na wzor na taki pierwiastek.
badamy: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{z}}\)
badamy: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{z}}\)
Obliczanie liczby zespolonej pod pierwiastkiem 3-go stopnia
A więc gdy zignorowałem pierwiastek wyszło mi
\(\displaystyle{ z = 8(cos \frac{2 \pi }{3} + i sin \frac{2 \pi }{3})}\)
jednak jesli dobrze mysle to teraz musze jescze cos z tym pierwiastkiem zrobic klopot w tym ze nie wiem co i gdzie.
\(\displaystyle{ z = 8(cos \frac{2 \pi }{3} + i sin \frac{2 \pi }{3})}\)
jednak jesli dobrze mysle to teraz musze jescze cos z tym pierwiastkiem zrobic klopot w tym ze nie wiem co i gdzie.
Obliczanie liczby zespolonej pod pierwiastkiem 3-go stopnia
ale mam go pomnozyc przez to co mi wyszlo czy co mam z tym wyliczonym pierwiastkiem zrobic?
Obliczanie liczby zespolonej pod pierwiastkiem 3-go stopnia
Zadnego wymnazania. Po prostu, gdy masz juz postac trygonometryczną liczby pod pierwiastkiem , korzystasz ze wzoru na pierwiastki ktory masz na stronce