Zespolone (suma)
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Zespolone (suma)
co tu jest do wyjasniania? wiesz co to jest suma czesciowa ciagu geometrycznego i pochodna to zrobisz...
Zespolone (suma)
zaraz, zaraz - pierwiastek n-tego stopnia z 1 to po prostu 1, wiec to co masz obliczyc jest rowne: 1+2+...+n = n(n+1)/2
Zespolone (suma)
ze jak ? stopien pierwiastka raczej nie ma znaczeniaSkrzypu pisze:No a jeśli n jest parzyste, to może być też -1
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Zespolone (suma)
Czy wy w ogole wiecie co to sa pierwiastki z jedynki?
Bo z tego co napisaliscie to wynika, ze nie.
Bo z tego co napisaliscie to wynika, ze nie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Zespolone (suma)
A pierwistek drugiego stopnia z 1 to może być 1 lub -1,
a pierwiastek 3 stopnia z 1 może być tylko 1
a pierwiastek 3 stopnia z 1 może być tylko 1
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zespolone (suma)
Skrzypu: Zauważ, że w temacie napisane jest, że rozpatrujemy to w liczbach zespolonych. Gdyby było tak, jak mówisz, to obaliłbyś zasadnicze twierdzenie algebry
x 'e' C
x^3=1 x=-1/2+(sqrt(3)/2)*i v x=-1/2-(sqrt(3)/2)*i v x=1
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
x 'e' C
x^3=1 x=-1/2+(sqrt(3)/2)*i v x=-1/2-(sqrt(3)/2)*i v x=1
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Ostatnio zmieniony 31 paź 2004, o 11:33 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Zespolone (suma)
zdaje mi sie ze wiem:)g pisze:co tu jest do wyjasniania? wiesz co to jest suma czesciowa ciagu geometrycznego i pochodna to zrobisz...
Tylko tak, jak to po kolei policzyc, nie za bardzo wiem od czego zaczac.
Moglbys podac blizsze wskazowki, jak to rozwiazac krokami, co pierwsze co drugie, itp?
Bardzo prosze.
Zespolone (suma)
to sie robi tak :
1 + 2z + 3(z^2) + ... + n*(z^(n-1)) = z' + (z^2) ' + .... +(z^n)'=
(z + z^2 + .... + z^n ) ' = ( ( ( z^(n+1) -1 )/ (z - 1) ) - 1 ) '
a taka pochodna to chyba policzysz (:
1 + 2z + 3(z^2) + ... + n*(z^(n-1)) = z' + (z^2) ' + .... +(z^n)'=
(z + z^2 + .... + z^n ) ' = ( ( ( z^(n+1) -1 )/ (z - 1) ) - 1 ) '
a taka pochodna to chyba policzysz (: