Problem z liczbami zespolonymi przy rezonansie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
LoGaN9916
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 26 lis 2006, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zona
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

Problem z liczbami zespolonymi przy rezonansie

Post autor: LoGaN9916 »

Witam!
Mógłby mi ktoś pokazać krok po kroku jak dojść od tej postaci : \(\displaystyle{ \frac{1}{ R_{2}-j \frac{1}{wC} }}\) do tej : \(\displaystyle{ \frac{ w^{2} C^{2} R_{2} +jwC }{ w^{2} C^{2} R _{2} ^{2} + 1 }}\) Bo już na to siły... (w to omega ale nie ma to znaczenia w tym przypadku)
miodzio1988

Problem z liczbami zespolonymi przy rezonansie

Post autor: miodzio1988 »

Wspolny mianownik najpierw. Pozniej mnozysz przez sprzezenie mianownika wszystko (liczniki i mianownik)
LoGaN9916
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 26 lis 2006, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zona
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

Problem z liczbami zespolonymi przy rezonansie

Post autor: LoGaN9916 »

Przy sprowadzaniu do wspólnego mianownika się właśnie zatrzymałem bo nie owijając w bawełnę nie bardzo wiem jak to zrobić . robi się to tak sam jak przy liczbach rzeczywistych ? bo ja by nie było tego j to \(\displaystyle{ \frac{ R_{2}wC- R_{2} }{ R_{2}wC }}\)
miodzio1988

Problem z liczbami zespolonymi przy rezonansie

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{ R_{2}-j \frac{1}{wC} }=\frac{1}{ \frac{wCR_{2}}{wC} -j \frac{1}{wC} }=...}\)
ODPOWIEDZ