Wyznaczanie liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Piotrasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 lut 2010, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pyskowice
Podziękował: 2 razy

Wyznaczanie liczby zespolonej

Post autor: Piotrasek »

Witam Musze wyznaczyć liczbę \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{5}{1-2i} +i(i-1)}}\)
Po przekształceniu otrzymuję \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{3+2i}{1-2i} }}\) (próbowałem parę razy). Liczby z licznika i mianownika ciężko zamienić na postać trygonometryczną, a inaczej nie wiem jak to zrobić, więc pewnie gdzieś mam błąd. Byłbym wdzięczny za pomoc
miodzio1988

Wyznaczanie liczby zespolonej

Post autor: miodzio1988 »

Wykonaj najpierw to dzielenie pod pierwiastkiem
act
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 31 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 12 razy

Wyznaczanie liczby zespolonej

Post autor: act »

Wyrażenie podpierwiastkowe podziel i pomnóż przez sprzężenie mianownika.
Piotrasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 lut 2010, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pyskowice
Podziękował: 2 razy

Wyznaczanie liczby zespolonej

Post autor: Piotrasek »

Mamy \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{-1+8i}{5} }}\) i też trygonometrycznie klops.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 18:04 przez Piotrasek, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

Wyznaczanie liczby zespolonej

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{-1+8i}{5} }=z \Leftrightarrow \frac{-1+8i}{5} =z ^{3}}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Wyznaczanie liczby zespolonej

Post autor: Rogal »

To teraz jeszcze to rozwiąż. : P
ODPOWIEDZ