równanie l.zesp
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 7 razy
równanie l.zesp
nie wiem dlaczego, ale nie potrafie rozwiazać takich równań
\(\displaystyle{ (1+i)z+2-i=2i}\)
naprawdę sporo nad tym kombinowałem, ale ne mam pojęcia jak to rozwiązać. mogę liczyć na czyjąś pomoc?
\(\displaystyle{ (1+i)z+2-i=2i}\)
naprawdę sporo nad tym kombinowałem, ale ne mam pojęcia jak to rozwiązać. mogę liczyć na czyjąś pomoc?
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
równanie l.zesp
Podstaw \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i porównaj części rzeczywiste i urojone obu stron równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 7 razy
równanie l.zesp
no tak, próbowałem w ten sposób, ale i tak ejst to dla mne nie do przejscia.
mam wtedy ai+bi-3i=-a+b+2
i w jaki sposób mam to porównać?
na zasadzie ominięcia i?
mam wtedy ai+bi-3i=-a+b+2
i w jaki sposób mam to porównać?
na zasadzie ominięcia i?
równanie l.zesp
To co stoi przy i porownujesz i to co stoi wolnei porównaj części rzeczywiste i urojone obu stron równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 7 razy
równanie l.zesp
muszę się przyznać do głupoty, ale nadal nie potrafie tego zrobić.
co w tym wypadku jest częścią rzeczywistą, a co częścią urojoną?
a+b-3, to jest część urojona?
co w tym wypadku jest częścią rzeczywistą, a co częścią urojoną?
a+b-3, to jest część urojona?
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 7 razy
równanie l.zesp
no dobra, będę kombinował, jak sobie nadal nie poradzę to napiszę raz jeszcze:)-- 15 lut 2010, o 12:27 --kombinowałem, kombinowałem, i wykombinowałem chyba. czy to ma być rozwiazane tak:
a+bi+ai-b=3i-2
a-b+bi+ai=3i-2
bi+ai=3i
a-b=-2
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=3 \\ a-b=-2 \end{cases}}\)
a=0,5
b=2,5i
?
a+bi+ai-b=3i-2
a-b+bi+ai=3i-2
bi+ai=3i
a-b=-2
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=3 \\ a-b=-2 \end{cases}}\)
a=0,5
b=2,5i
?