witam
przedstaw w postaci x+iy liczbę zespoloną \(\displaystyle{ \frac{3-4i}{4-3i}}\)
przedstaw w postaci x+iy liczbę zespoloną ....
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
przedstaw w postaci x+iy liczbę zespoloną ....
Pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 4+3i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 wrz 2006, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raszyn
- Podziękował: 14 razy
przedstaw w postaci x+iy liczbę zespoloną ....
To wiem ale dalej mi nie wychodzi ;(
JAk byś dał radę po koleji napisać.
Jestem zielony z tego
JAk byś dał radę po koleji napisać.
Jestem zielony z tego
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
przedstaw w postaci x+iy liczbę zespoloną ....
Na liczbach zespolonych liczy się tak samo jak na rzeczywistych. Wszystko co musisz wiedzieć, to \(\displaystyle{ i^2=-1}\). Reszta to tylko obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 wrz 2006, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raszyn
- Podziękował: 14 razy
przedstaw w postaci x+iy liczbę zespoloną ....
inne zadanie mi wyszło ale w tym co podałem wychodzi mi 24/25 a i mi znika i na moje oko coś jest źle przezemnie zrobione.
\(\displaystyle{ \frac{3-4i)(4+3i)}{4-3i)(4+3i)}=\frac{12-12i^{2}}{16-9i^{2}}=\frac{24}{25}}\)
i co jest źle ??
\(\displaystyle{ \frac{3-4i)(4+3i)}{4-3i)(4+3i)}=\frac{12-12i^{2}}{16-9i^{2}}=\frac{24}{25}}\)
i co jest źle ??
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 wrz 2006, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raszyn
- Podziękował: 14 razy
przedstaw w postaci x+iy liczbę zespoloną ....
Przyznaje jestem głupi!!! patrze na to jak sroka w gnat jak to się mówi i nic nie widze.
To jak się powinno mnożyć te liczy zespolone ?? Bo mianownik tak samo mnożyłem jak licznik.
To jak się powinno mnożyć te liczy zespolone ?? Bo mianownik tak samo mnożyłem jak licznik.
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
przedstaw w postaci x+iy liczbę zespoloną ....
Normalnie mnożysz każdy wyraz w jednym nawiasie przez każdy wyraz w drugim.
\(\displaystyle{ (3-4i)(4+3i)=12+9i-16i-12i^2=24-7i}\)
\(\displaystyle{ (3-4i)(4+3i)=12+9i-16i-12i^2=24-7i}\)