wydawało mi się, ze to prosta sprawa:
\(\displaystyle{ Arg ( \frac{1}{i})}\)
usunąłem i z mianownika, i wyszło mi Arg -i, czyli \(\displaystyle{ \frac{3\pi }{2}}\), ale okazało się ze to jest źle. moze mi ktoś objaśnić jak to trzeba w takim razie zrobic?
z góry dziękuję
obliczenie argumentu
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milky Way
- Pomógł: 20 razy
obliczenie argumentu
Argument liczysz jak dla każdej liczby zespolonej postaci:
\(\displaystyle{ a + bi}\)
W twoim przypadku liczba ta ma jedynie część urojoną, więc wychodzi :
\(\displaystyle{ Arg(-i) = - \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ a + bi}\)
W twoim przypadku liczba ta ma jedynie część urojoną, więc wychodzi :
\(\displaystyle{ Arg(-i) = - \frac{\pi}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 7 razy
obliczenie argumentu
no tak, tylko ze po zaznaczeniu na płaszczyźnie gaussa liczby -i wychodzi mi, ze to jest właśnie 3/2 pi