Szkic zbioru i przestrzenie wektorowe

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Jaszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 20:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Szkic zbioru i przestrzenie wektorowe

Post autor: Jaszek »

Czesc,
Czy może ktoś narysować mi ten szkic i jakoś klarownie rozpisać jak do tego rysunku dojść?:)

Na płaszczyźnie zespolonej naszkicuj zbiór :
\(\displaystyle{ A={z \in: | z^{2} + 4| \le|z-2i|}}\)

I jak rozwiązywać zadania typu:

Sprawdź czy wektor \(\displaystyle{ [1,0,0,0]}\) należy do przestrzeni
\(\displaystyle{ lin{ [1,-1,0,1], [1,0,2,1], [1,-1,1,3], [0,2,3,-2]}}\)

Dziękuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, o 15:51 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Szkic zbioru i przestrzenie wektorowe

Post autor: BettyBoo »

1) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow \ |(z-2i)(z+2i)|-|z-2i|\le 0\ \Leftrightarrow \ |z-2i|(|z+2i|-1)\le 0\ \Leftrightarrow \\ \\ z=2i\ \vee\ |z+2i|\le 1}\)

Zatem zbiorem jest punkt \(\displaystyle{ 2i}\) oraz koło o środku w \(\displaystyle{ -2i}\) i promieniu 1.


2) Trzeba sprawdzić, czy istnieją takie \(\displaystyle{ a,b,c,d}\), że

\(\displaystyle{ [1,0,0,0]=a[1,-1,0,1]+b [1,0,2,1]+c [1,-1,1,3]+d [0,2,3,-2]}\)

Po rozpisaniu wychodzi układ 4 równań z 4 niewiadomymi - trzeba sprawdzić, czy ma on rozwiązanie - najprościej to zrobić licząc rzędy (twierdzenie Kroneckera-Capellego).

Pozdrawiam.
Jaszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 20:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Szkic zbioru i przestrzenie wektorowe

Post autor: Jaszek »

Wielkie dzięki BettyBoo
ODPOWIEDZ