argument w liczbie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
nati667
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lut 2010, o 09:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

argument w liczbie zespolonej

Post autor: nati667 »

Mam obliczyć argument główny dla : \(\displaystyle{ i^{3}\cdot(\sqrt{3}-i)^{21}}\)
niestety nie mogę sobie poradzić z dojściem do przyzwoitej postaci, zebym mogła wyznaczyc argument główny????
Ostatnio zmieniony 12 lut 2010, o 07:43 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie wyłączaj BBCode w swoich postach.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

argument w liczbie zespolonej

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ (\sqrt{3}-i)^{21}= \ \text{postać trygonmetryczna + wzór Moivre'a} \ =2^{21}i\\
i^3 \cdot (\sqrt{3}-i)^{21}= 2^{21}i^4= 2^{21}\\
|z|= 2^{21}}\)
nati667
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lut 2010, o 09:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

argument w liczbie zespolonej

Post autor: nati667 »

A skąd się wzięła ta 2?-- 11 lut 2010, o 23:48 --już wiem:D dziekuję
ODPOWIEDZ