rozwiązać równanie- l.zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
mateoskamikadze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

rozwiązać równanie- l.zespolone

Post autor: mateoskamikadze »

Proszę o pomoc. jak to rozwiązać :\(\displaystyle{ z ^{4}-(-1+ \sqrt{3}i) ^{2} = 0}\)
miodzio1988

rozwiązać równanie- l.zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Skorzystaj ze wzoru na roznice kwadratow
Awatar użytkownika
mateoskamikadze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

rozwiązać równanie- l.zespolone

Post autor: mateoskamikadze »

chodzi o to żeby czynniki potem przyrównać do zera ??
miodzio1988

rozwiązać równanie- l.zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Tak o to chodzi
Awatar użytkownika
mateoskamikadze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 10 lut 2010, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

rozwiązać równanie- l.zespolone

Post autor: mateoskamikadze »

czyli będzie \(\displaystyle{ z= \sqrt{-1+ \sqrt{3}i }}\) lub \(\displaystyle{ z= \sqrt{1- \sqrt{3}i }}\) tak i co dalej ??
miodzio1988

rozwiązać równanie- l.zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Policzyc trzeba pierwiastki z tych liczb zespolonych
ODPOWIEDZ