Pierwiastek z ułamkiem - Zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Faja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 mar 2007, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 8 razy

Pierwiastek z ułamkiem - Zespolone

Post autor: Faja »

Mam do obliczenia

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{8}{i} }}\)

Od czego zacząć? Z góry dziękuje za odpowiedz
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Pierwiastek z ułamkiem - Zespolone

Post autor: BettyBoo »

Najlepiej od początku - czyli do wykonania tego dzielenia (wiadomo, jak się dzieli, prawda?) A potem wystarczy skorzystać ze wzoru na pierwiastki.

Pozdrawiam.
miodzio1988

Pierwiastek z ułamkiem - Zespolone

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \frac{8}{i}=\frac{8}{i} \cdot \frac{i}{i}}\)
ODPOWIEDZ