Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Yoszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 lut 2010, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: Yoszi »

\(\displaystyle{ W \left( z\right) = z^{3} - 5z^2 + 9z - 5}\)
mam wyznaczyc wszystkie pierwiastki
jednym z nich bedzie 1 pozostałe bedą zespolonymi?
jak znaleźć pozostałe pierwiastki
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: BettyBoo »

Podzielić podany wielomian przez \(\displaystyle{ z-1}\) i rozwiązać powstałe równanie w zespolonych.

Pozdrawiam.
miodzio1988

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

Dzielenie wielomianow, schemat Hornera. Wybierz metodą i zrob. Pozniej delta itd
Awatar użytkownika
r4fall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MG
Pomógł: 11 razy

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: r4fall »



\(\displaystyle{ x_1=1\\
x_2=2-i\\
x_3=2+i}\)
Yoszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 lut 2010, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: Yoszi »

z tego mam wyznaczyc te pierwiastki \(\displaystyle{ z^2 - 4z + 5}\) ??
możecie to jakoś rozpisać bo nie rozumiem do końca
miodzio1988

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

Zacznij od policzenia delty
Yoszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 lut 2010, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: Yoszi »

delta = -4 i co z tym?
miodzio1988

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

pierwiastki z delty itd. Pozniej rozwiazania zgodnie ze wzorem
Yoszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 lut 2010, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: Yoszi »

którym wzorem jeżeli wolno spytać?
miodzio1988

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

Takim zwyklym na pierwiastki rownania kwadratowego. Ten ktory znasz z liceum
Yoszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 lut 2010, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: Yoszi »

dziękuje za pomoc, już wiem jak to policzyć
ODPOWIEDZ