macierz z liczbami zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 lut 2010, o 10:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

macierz z liczbami zespolonymi

Post autor: mina90 »

Witam, mam problem z takim zadaniem:

W zbiorze liczb zespolonych rozwiazac rownanie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} z^{2} &0&1\\1&i&0\\z&o&iz\end{array}\right]}\)=0

Rozwiazania zaznaczyc na plaszyznie zespolonej.

Wyliczylam wyznacznik, przyrownalam do 0.

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} z^{2} &0&1\\1&i&0\\z&o&iz\end{array}\right]}\)= \(\displaystyle{ -z^{3} - zi}\)

I nie wiem co mam robic dalej? Moge prosic o jakies wskazowki?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, o 21:59 przez mina90, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

macierz z liczbami zespolonymi

Post autor: miodzio1988 »

wystaw z przed nawias
mina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 lut 2010, o 10:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

macierz z liczbami zespolonymi

Post autor: mina90 »

no i wyszlo mi:
\(\displaystyle{ (x+iy)(- x^{2} -2xyi+ y^{2} -1)=0}\)
i co dalej?
moge to rozwalic na dwie czesci:
\(\displaystyle{ (x+iy)=0 lub (- x^{2} -2xyi+ y^{2} -1)=0}\)
trzeba to potem rozdzielic na 2 rownania- z czescia rzeczywista i zespolona?
miodzio1988

macierz z liczbami zespolonymi

Post autor: miodzio1988 »

A cos mowilem o podstawieniu. ? Podstawienie nie jest potrzebne.
mina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 lut 2010, o 10:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

macierz z liczbami zespolonymi

Post autor: mina90 »

no czyli bez podstawienia:
z=0 lub \(\displaystyle{ z^{2}-i=0}\)

mala pomylka, przepraszam:P
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, o 22:14 przez mina90, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

macierz z liczbami zespolonymi

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ z^{2}-1=0 \Leftrightarrow (z-1)(z+1)=0}\)
ODPOWIEDZ