Wyznaczanie części urojonej i rzeczywistej
Wyznaczanie części urojonej i rzeczywistej
Może mi ktoś sprawdzić poprawność
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{1+2i}= \frac{(1-i)(1-2i)}{(1+2i)(1-2i)}= \frac{-1-3i}{5}}\)
No i dobrze wypisałem część rzeczywistą i urojoną?
Rez: -1
Imz: -3
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{1+2i}= \frac{(1-i)(1-2i)}{(1+2i)(1-2i)}= \frac{-1-3i}{5}}\)
No i dobrze wypisałem część rzeczywistą i urojoną?
Rez: -1
Imz: -3
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, o 18:56 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
Wyznaczanie części urojonej i rzeczywistej
czyli :
\(\displaystyle{ Rez= \frac{-1}{5}
Imz= \frac{-3}{5}i}\)?
\(\displaystyle{ Rez= \frac{-1}{5}
Imz= \frac{-3}{5}i}\)?
Wyznaczanie części urojonej i rzeczywistej
Acha wielkie dzięki a czy mogę sobie jeszcze ułatwić i pozbyć się mianownika mnożąc przez 5?
Wyznaczanie części urojonej i rzeczywistej
No ok to mam kolejne pytanie dotyczące potęgowania nie będe zakładał nowego tematu żeby śmietnika nie narobić ;]. Więc umiem doprowadzać do takiego stanu jak widać ale nie mam pojęcia co robić dalej? Moze mi to ktoś wytłumaczyć:P
\(\displaystyle{ (1+i) ^{10} = \sqrt{2} ^{10} (cos \frac{10pi}{4}+isin\frac{10pi}{4} )= \sqrt{2} ^{10}(cos \frac{pi}{2}+isin\frac{pi}{2})=?}\)
\(\displaystyle{ (1+i) ^{10} = \sqrt{2} ^{10} (cos \frac{10pi}{4}+isin\frac{10pi}{4} )= \sqrt{2} ^{10}(cos \frac{pi}{2}+isin\frac{pi}{2})=?}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznaczanie części urojonej i rzeczywistej
\(\displaystyle{ cos\frac{\pi}{2}=0 \\ sin\frac{\pi}{2}=1}\)
Wyznaczanie części urojonej i rzeczywistej
To ile jak to się robi bo nie wiem ?-- 10 lut 2010, o 18:54 --32i będzie?
Wyznaczanie części urojonej i rzeczywistej
Ale to się powinno chyba jakoś inaczej zapisywać chyba w postaci potęgi, nie tak jak tutaj?
\(\displaystyle{ (-1+i) ^{19}}\) to będzie \(\displaystyle{ 2 ^{9}(1+i)}\) tego właśnie nie wiem jak się zapisuje bo końcowy zapis mam taki \(\displaystyle{ \sqrt{2} ^{19}(cos \frac{4}{pi}+isin\frac{4}{pi} ) =}\) i jakim cudem to wyszło?-- 11 lut 2010, o 15:32 --Może mi ktoś z tym pomógł to naprawdę ważne
\(\displaystyle{ (-1+i) ^{19}}\) to będzie \(\displaystyle{ 2 ^{9}(1+i)}\) tego właśnie nie wiem jak się zapisuje bo końcowy zapis mam taki \(\displaystyle{ \sqrt{2} ^{19}(cos \frac{4}{pi}+isin\frac{4}{pi} ) =}\) i jakim cudem to wyszło?-- 11 lut 2010, o 15:32 --Może mi ktoś z tym pomógł to naprawdę ważne