W zbiorze liczb zespolonych znaleźć rozwiązanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mexide
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 sty 2010, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

W zbiorze liczb zespolonych znaleźć rozwiązanie

Post autor: mexide »

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc} z^{2}&0&1\\1&i&0\\z&0&iz\end{array}\right|=0}\)

Rozwiązania zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej

Rozwiązuje wyznacznik i wychodzi :
\(\displaystyle{ z^{3}- iz = 0}\)
\(\displaystyle{ -z(z ^{2}+i) = 0}\)
Czyli albo to albo to jest zerem. Znajduje 2 pierwiastki z drugiego nawiasu, jak ktoś może proszę podać rozwiązanie bo w czymś się gubie
Dzięki
pe2de2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 49 razy

W zbiorze liczb zespolonych znaleźć rozwiązanie

Post autor: pe2de2 »

coś nie tak z wyznacznikiem, mnie wychodzi tak :
\(\displaystyle{ det=-z^3}\)
\(\displaystyle{ det=0 \Leftrightarrow z=0}\)
mexide
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 sty 2010, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

W zbiorze liczb zespolonych znaleźć rozwiązanie

Post autor: mexide »

sorry \(\displaystyle{ -z^{3}}\) ale powinno być też \(\displaystyle{ -iz}\) chyba
pe2de2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 49 razy

W zbiorze liczb zespolonych znaleźć rozwiązanie

Post autor: pe2de2 »

a niby skąd to -iz ?

jak by nie liczyć mnie wychodzi \(\displaystyle{ -z^3}\) i nie chce być nic innego
mexide
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 sty 2010, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

W zbiorze liczb zespolonych znaleźć rozwiązanie

Post autor: mexide »

Masz tak \(\displaystyle{ z^{2}* i * iz + 1*0*1 + z*0*0 -(1*i*z + 0*0*z^{2}+iz*0*1) = -z^{3} - iz}\)

Co jest niby źle ?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

W zbiorze liczb zespolonych znaleźć rozwiązanie

Post autor: Rogal »

Wyznacznik jest dobrze.
Co do sposobu policzenia pierwiastków z i, to albo wzór de Moivre'a, albo wzory wyprowadzone tutaj:
https://matematyka.pl/23611.htm
ODPOWIEDZ