Witam!
Mam takie oto zadanko:
Oblicz moduł i argument liczby \(\displaystyle{ z = 1- \sqrt{3} \cdot i}\)
tak bęzie wyglądało rozwiązanie?
\(\displaystyle{ \left|z \right|= \sqrt{1+3}=2}\)
a argument:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\cos(\phi)=\frac{1}{2}\\\sin(\phi)=\frac{- \sqrt{3} }{2}\end{cases}}\)
Dobrze?
Z góry dzięki za odpowiedź
Moduł i argument liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Moduł i argument liczby zespolonej
No układ zapisałeś dobrze, a rozwiązanie - czyli argument - jakie jest? (najłatwiej to chyba zaznaczyć liczbę na płaszczyźnie zespolonej i znaleźć argument za pomocą kątów w trójkącie prostokątnym)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Moduł i argument liczby zespolonej
A nie powinno byc raczej tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\cos(\phi)=\frac{1}{2}\\\sin(\phi)=\frac{\sqrt{3} }{2}\end{cases}}\)
czyli 60 stopni?
\(\displaystyle{ \begin{cases}\cos(\phi)=\frac{1}{2}\\\sin(\phi)=\frac{\sqrt{3} }{2}\end{cases}}\)
czyli 60 stopni?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Moduł i argument liczby zespolonej
Nie powinno być tak, bo ta liczba nie leży w pierwszej ćwiartce układu, tylko w 4 - na początku napisałeś dobrze, nie kombinuj
Przykładowy argument to \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{3}}\) (zapomnij o stopniach).
Pozdrawiam.
Przykładowy argument to \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{3}}\) (zapomnij o stopniach).
Pozdrawiam.
Moduł i argument liczby zespolonej
mam pytanko dotyczace tego tematu, jezeli w zadaniu jest podane oblicz modul i argument glowny to nie robimy nic wiecej pooza bliczeniem |z| i fi?
Moduł i argument liczby zespolonej
Alinek, gdyby był konkurs na najgłupsze pytanie na forum.....tak. Nic wiecej nie robimy