oblicz moduł
oblicz moduł
\(\displaystyle{ \frac{(3- \sqrt{3}i) ^{2} }{( \sqrt{2}+2i) ^{3} }}\), jak to obliczyć osobno licznik i mianownik a potem moduł np \(\displaystyle{ ( \sqrt{2}+2i) ^{3} \Leftrightarrow obliczam modul \rightarrow = \sqrt{6}}\), ale nie moge sensownego argumentu obliczyć \(\displaystyle{ \phi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
oblicz moduł
uprość licznik i mianownik, dostaniesz iloraz dwóch liczb zespolonych(podziel je)-> otrzymasz też iczbe zespoloną i policz modół z tej l. zesp.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
oblicz moduł
lenistwo nie pustka.
\(\displaystyle{ = ...= \frac{6-2 \sqrt{3}i}{-10 \sqrt{2}+4i}=}\) (dzielenie licz. zespolonych
Oczywiscie sprawdz bo tak na szybko liczylem
\(\displaystyle{ = ...= \frac{6-2 \sqrt{3}i}{-10 \sqrt{2}+4i}=}\) (dzielenie licz. zespolonych
Oczywiscie sprawdz bo tak na szybko liczylem