a takie cos jak rozwiazac?
\(\displaystyle{ \frac{2+i}{z-1+4i}= \frac{1-i}{2z+i}}\)
z gory dzieki
troche inne rownanie z liczbami zespolonymi
-
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 75 razy
troche inne rownanie z liczbami zespolonymi
\(\displaystyle{ \frac {2+i}{z-1+4i} = \frac {1-i}{2z+i} \\
(2+i)(2z+i)-(1-i)(z-1+4i) = 0}\)
wymnóż nawiasy, \(\displaystyle{ z}\) zastąp liczbą \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i poprzez porównanie części rzeczywistych i zespolonych znajdź \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)
(2+i)(2z+i)-(1-i)(z-1+4i) = 0}\)
wymnóż nawiasy, \(\displaystyle{ z}\) zastąp liczbą \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i poprzez porównanie części rzeczywistych i zespolonych znajdź \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)