rownanie w liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
jerckov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 sty 2010, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żary

rownanie w liczbach zespolonych

Post autor: jerckov »

witam

prosilbym o dokladne rozpisanie tego przykladu bo nei do konca wiem jak to zorbic.oczywisice suzkamy x i y

\(\displaystyle{ \frac{1+yi}{x-2i}=3i-1}\)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

rownanie w liczbach zespolonych

Post autor: miki999 »

Przemnożyć obustronnie przez \(\displaystyle{ x-2i}\) (zakładając, że \(\displaystyle{ x \neq 2i}\)) i porównać lewą oraz prawą stronę równania (kiedy 2 l. zespolone są równe?).


Pozdrawiam.
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

rownanie w liczbach zespolonych

Post autor: Dudas »

Przekształcamy równanie do :
\(\displaystyle{ (1+yi) -(x-2i)(3i-1) =0 \\ 1+yi -3xi +x -6 -2i = 0 \\ x -5 +i(y-3x-2) = 0}\)

Porównujemy części rzeczywiste i zespolone :

\(\displaystyle{ x-5 = 0 \Rightarrow x =5}\)
\(\displaystyle{ y - 3x-2 =0 \\ y -17 = 0 \Rightarrow y= 17}\)
jerckov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 sty 2010, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żary

rownanie w liczbach zespolonych

Post autor: jerckov »

dzieki wielkie
ODPOWIEDZ