Witam czy ktoś byłby tak miły i mi pomógł z takim równaniem?
\(\displaystyle{ z ^{4} +z ^{2} +1+i=0}\)
Sam to rozwiazywałem tak:
\(\displaystyle{ t=z ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-3-4i=(2i-1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ t _{1} =-i ; t _{2} =-1+2i}\)
i co dalej z tym fantem zrobić?
pozdrawiam
Równanie z liczbami zespolonymi
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie z liczbami zespolonymi
Ostatnio zmieniony 7 lut 2010, o 22:53 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol dużej delty generujemy poleceniem: "\Delta".
Powód: Symbol dużej delty generujemy poleceniem: "\Delta".
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie z liczbami zespolonymi
A mógłbyś napisać jakieś słowa klucze z czego skorzystać i postaram się to sam rozwiązać a jak będę miał problemy to dopiero wtedy się zwrócę o pomoc?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie z liczbami zespolonymi
ok zrobiłem inaczej.
\(\displaystyle{ -i=(a+ib) ^{2}\\ a=- \frac{ \sqrt{2} }{2} ; b= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Więc jedno rozwiązanie ma postać \(\displaystyle{ z=- \frac{ \sqrt{2} }{2} + i\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
czy to prawda?-- 8 lut 2010, o 13:12 --Nie wiem co zrobić z \(\displaystyle{ t _{2}}\) gdyż nie wiem jaki ma argument bo wychodzi że \(\displaystyle{ cos \alpha= \frac{-1}{ \sqrt{5} }}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to argument.
A chciałem zastosować wzór na pierwiastki n stopnia z liczby zespolonej.
pozdrawiam
\(\displaystyle{ -i=(a+ib) ^{2}\\ a=- \frac{ \sqrt{2} }{2} ; b= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Więc jedno rozwiązanie ma postać \(\displaystyle{ z=- \frac{ \sqrt{2} }{2} + i\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
czy to prawda?-- 8 lut 2010, o 13:12 --Nie wiem co zrobić z \(\displaystyle{ t _{2}}\) gdyż nie wiem jaki ma argument bo wychodzi że \(\displaystyle{ cos \alpha= \frac{-1}{ \sqrt{5} }}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to argument.
A chciałem zastosować wzór na pierwiastki n stopnia z liczby zespolonej.
pozdrawiam