Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ z^{2} +(2+3j) \cdot z+6j=0}\)
Mógłby ktoś podpowiedzieć. Nie jestem pewien, czy najpierw powinno się obliczyć deltę, czy może najpierw za "z" podstawić x+yj, przyrównać części rzeczywiste i urojone (osobno) do 0 i wyliczyc x, y z układu równań?!
Równanie zespolone.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie zespolone.
Można to zrobić obydwoma sposobami, ale z deltą łatwiej zwłaszcza jak się zna wzór na pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 7 razy
Równanie zespolone.
Czy mogła byś spojrzeć na wynik, który mi wyszedł :
\(\displaystyle{ z_{1}=2-3j}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=-2+3j}\)
Kolejny raz jestem Ci wdzięczny
\(\displaystyle{ z_{1}=2-3j}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=-2+3j}\)
Kolejny raz jestem Ci wdzięczny
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie zespolone.
Niedobrze To częsty błąd - taki jesteś szczęśliwy, że obliczyłeś to co obliczyłeś, że zapominasz, że to dopiero pierwiastki wyróżnika Podstaw to teraz do wzoru na pierwiastki wielomianu i będzie OK.
Pozdrawiam.
EDIT: teraz jest OK.
Pozdrawiam.
EDIT: teraz jest OK.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2010, o 20:54 przez BettyBoo, łącznie zmieniany 1 raz.