Nie wiem jak rozpisać licznik. Wychodzą niekorzystne liczby:)
\(\displaystyle{ \frac{{(\sqrt{3-i}})^{10}}{(1-i)^7}}\)
przepraszam, wkradł się błąd.
obliczyć liczbę zespoloną
obliczyć liczbę zespoloną
na pewno ten licznik ma tak wygladac? Bo to zwykla liczb rzeczywista jest-- 5 lutego 2010, 23:12 --\(\displaystyle{ \sqrt{3-i} =z}\)dee_jay pisze:Nie wiem jak rozpisać licznik. Wychodzą niekorzystne liczby:)
\(\displaystyle{ \frac{{(\sqrt{3-1}})^{10}}{(1-i)^7}}\)
\(\displaystyle{ 3-i= z ^{2}}\)
i wtedy podstawiasz:
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
tak zebys wiedział na przyszlosc jak sobie poradzic gdy kąt wychodzi brzydki. Tutaj mozesz się tak pobawic i zobaczyc czy cos ładnego wyjdzie
- dee_jay
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 9 kwie 2009, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Wadowice
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 11 razy
obliczyć liczbę zespoloną
tak właśnie robiłem...
\(\displaystyle{ \sqrt{3-i}=a+bi}\)
\(\displaystyle{ 3-1=a^2+2abi-b^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2-b^2=3\\ 2abi=-i\end{cases}}\)
____________________
\(\displaystyle{ 4a^4-12a^2-1=0}\)
\(\displaystyle{ a_{1}= \sqrt{ \frac{1}{2} (3+ \sqrt{10}) }}\) \(\displaystyle{ b_{1}= -\frac{1}{ \sqrt{6+2 \sqrt{10} } }}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=- \sqrt{ \frac{1}{2} (3+ \sqrt{10}) }}\) \(\displaystyle{ b_{2}= \frac{1}{ \sqrt{6+2 \sqrt{10} } }}\)
i teraz podstawiam do \(\displaystyle{ (a+bi)^{10}}\) i wychodzą straszne liczby niezgodne z odpowiedzią;/
\(\displaystyle{ \sqrt{3-i}=a+bi}\)
\(\displaystyle{ 3-1=a^2+2abi-b^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2-b^2=3\\ 2abi=-i\end{cases}}\)
____________________
\(\displaystyle{ 4a^4-12a^2-1=0}\)
\(\displaystyle{ a_{1}= \sqrt{ \frac{1}{2} (3+ \sqrt{10}) }}\) \(\displaystyle{ b_{1}= -\frac{1}{ \sqrt{6+2 \sqrt{10} } }}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=- \sqrt{ \frac{1}{2} (3+ \sqrt{10}) }}\) \(\displaystyle{ b_{2}= \frac{1}{ \sqrt{6+2 \sqrt{10} } }}\)
i teraz podstawiam do \(\displaystyle{ (a+bi)^{10}}\) i wychodzą straszne liczby niezgodne z odpowiedzią;/