Jak zapisać tą liczbę urojoną?
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
\(\displaystyle{ i ^{7}=i \cdot i ^{6}}\)
I teraz juz chyba umiesz, nie?
I teraz juz chyba umiesz, nie?
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
Nie za bardzo to są liczby zespolone czyli \(\displaystyle{ i ^{2} =-1}\) Ale nie wiem jak to rozpisać
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
\(\displaystyle{ i ^{6}=(i ^{2}) ^{x}}\)
wyznac x i skorzystaj z tego co napisales
wyznac x i skorzystaj z tego co napisales
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
Jak mam wyznaczyć x to wyjdzie 6 tak? bo podstawy są takie same to opuszczamy ?
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
\(\displaystyle{ i ^{7}= i (i ^{2}) ^{3}=i \cdot (-1) ^{3} =-i}\)
To naprawdę było takie trudne, nie? No już słow nie mam...
To naprawdę było takie trudne, nie? No już słow nie mam...
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
No nie mam pojęcia jakim prawem sobie to tak rozpisałeś a to co ja napisałem przecież też jest dobrze
No a jak by było do 8 to jak tak\(\displaystyle{ i^{8}=i(i ^{2} ) ^{ \frac{7}{2} }}\)?
No a jak by było do 8 to jak tak\(\displaystyle{ i^{8}=i(i ^{2} ) ^{ \frac{7}{2} }}\)?
Ostatnio zmieniony 5 lut 2010, o 22:58 przez simonX, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
Jakim prawem?
na przykład takim:
Dokoncz zatem to swoim sposobem. Prosimy. Pamietaj, że pierwiastek z liczby zespolonej to juz jest trochę inna bajka niż z rzeczywistej.-- 5 lutego 2010, 22:59 --
na przykład takim:
Dokoncz zatem to swoim sposobem. Prosimy. Pamietaj, że pierwiastek z liczby zespolonej to juz jest trochę inna bajka niż z rzeczywistej.-- 5 lutego 2010, 22:59 --
Naprawdę przeczytaj 100 razy to co ja napisałem i wtedy moze zrozumiesz. To jest wiedza z podstawówki wiec naprawdę nie wiem jak Ci moge jeszcze pomóc....simonX pisze: No a jak by było do 8 to jak tak\(\displaystyle{ i^{8}=i(i ^{2} ) ^{ \frac{7}{2} }}\)?
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
No na serio nie mam pojecia przecież jak się potęguje potęge to sie mnozy no to nie wiem co tu jest źle.
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
Na serio zatem proponuję wrocić do podstawówki, bo ciezko mi dać inną radę
post643828.htm#p643828
szczegolnie, że temat był wałkowany już raz. Przeczytaj te dwa tematy i pomysl. Nic wiecej nie mam do dodania. Tragedia
post643828.htm#p643828
szczegolnie, że temat był wałkowany już raz. Przeczytaj te dwa tematy i pomysl. Nic wiecej nie mam do dodania. Tragedia
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
No ale bez takich, to jest wada internetu, prosto w oczy byś już tego nie powiedział, jeden jest dobry z matmy drugi nie to jest chyba normalne.Nic wiecej nie mam do dodania. Tragedia
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
miodzio1988, wyluzuj - są osoby, które lubią matmę i takie, które matmę muszą umieć. Jeśli ktoś się stara, a mimo wszystko mu nie wychodzi, to ja nie mam nic przeciwko, by dać rozwiązanie
\(\displaystyle{ i ^{7} = i \cdot i ^{6} = i \cdot (i^{2})^{3} = i \cdot \left(-1\right)^{3} = -i}\)
Wszystko wynika z zasad potęgowania, szczególnie:
\(\displaystyle{ a^{m} \cdot a = a ^{m+1}}\)
\(\displaystyle{ \left(a^{m}\right) ^{n} = a ^{mn}}\)
\(\displaystyle{ i ^{7} = i \cdot i ^{6} = i \cdot (i^{2})^{3} = i \cdot \left(-1\right)^{3} = -i}\)
Wszystko wynika z zasad potęgowania, szczególnie:
\(\displaystyle{ a^{m} \cdot a = a ^{m+1}}\)
\(\displaystyle{ \left(a^{m}\right) ^{n} = a ^{mn}}\)
Jak zapisać tą liczbę urojoną?
Marcinek665 no dziękuję ja również szanuję takie osoby które to potrafią zrozumieć.