Witam, jutro kolokwium, a kilka rzeczy jeszcze nie zrozumiałych. Prosiłbym o sprawdzenie oraz rozwiazanie niektórych.
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania
\(\displaystyle{ z ^{2}+3 \vec{z} = 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} + i^{2}y^{2} + 2ixy +3x - 3iy = 0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-y^{2} +3x + (2xy - 3y)i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-y^{2}+3x=0 \\ 2xy-3y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\)
2 przykład
\(\displaystyle{ \left|z-2i \right| = \left|z+1 \right|}\)
\(\displaystyle{ \left|x+it-2i \right| = \left|x+iy+1 \right|}\)
\(\displaystyle{ \left|(x-3)+ (y+4)i \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| (x-3)^{2} + (y+4)^{2}=1 \right|}\)
liczb zespolonychy
- r4fall
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MG
- Pomógł: 11 razy
liczb zespolonychy
Układ ma jeszcze dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-3\\y=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0\\y=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-3\\y=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0\\y=0\end{cases}}\)
liczb zespolonychy
Prosiłbym o sprawdzenie jeszcze jednego przykładu.
\(\displaystyle{ z^{2} - 4z + 13=0}\)
\(\displaystyle{ Delta}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \wedge } = -6}\)
\(\displaystyle{ z _{1}= -1}\)
\(\displaystyle{ z_{2} = 5}\)
Tak można zrobić ??
\(\displaystyle{ z^{2} - 4z + 13=0}\)
\(\displaystyle{ Delta}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \wedge } = -6}\)
\(\displaystyle{ z _{1}= -1}\)
\(\displaystyle{ z_{2} = 5}\)
Tak można zrobić ??
liczb zespolonychy
as
-- 7 lutego 2010, 15:27 --
Przepraszam, sprawdzam tylko czy szybka odpowiedz dziala gdyz nowy temat i zwykla odpowiedz nie dziala.-- 7 lutego 2010, 15:31 --Prosze o pomoc z takim zadaniem. Pisze tutaj gdzyz nie moge utworzyc nowego tematu najwyrazniej cos nie tak z forum.
Wyznacz moduł oraz argumenty głownej liczby "z" jeżeli z= \(\displaystyle{ \frac{-1-4i}{4-i}}\)
Prosze o jak najjasniejsze wytlumaczenie ;D
-- 7 lutego 2010, 15:27 --
Przepraszam, sprawdzam tylko czy szybka odpowiedz dziala gdyz nowy temat i zwykla odpowiedz nie dziala.-- 7 lutego 2010, 15:31 --Prosze o pomoc z takim zadaniem. Pisze tutaj gdzyz nie moge utworzyc nowego tematu najwyrazniej cos nie tak z forum.
Wyznacz moduł oraz argumenty głownej liczby "z" jeżeli z= \(\displaystyle{ \frac{-1-4i}{4-i}}\)
Prosze o jak najjasniejsze wytlumaczenie ;D