1. Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 3 ^{21}x= \frac{9 ^{11}x-27 ^{6} }{2}}\)
Rozwiąż równanie.
Rozwiąż równanie.
A co to rownanie ma wspolnego z liczbami zespolonymi??
\(\displaystyle{ 3^{21}x = \frac{9 ^{11}x - 27 ^{6} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 3^{21}x = \frac{3 ^{22}x - 3 ^{18} }{2} / \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3^{21}x = 3 ^{22}x - 3 ^{18} /-3 ^{22}x}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3^{21}x - 3 ^{22}x = - 3 ^{18}}\)
\(\displaystyle{ x(2 \cdot 3^{21} - 3 ^{22}) = - 3 ^{18} /:(2 \cdot 3^{21} - 3 ^{22})}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{- 3 ^{18}}{3 ^{18}(2 \cdot 3 ^{3} - 3 ^{4})} = \frac{-1}{18 - 81} = \frac{1}{63}}\)
\(\displaystyle{ 3^{21}x = \frac{9 ^{11}x - 27 ^{6} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 3^{21}x = \frac{3 ^{22}x - 3 ^{18} }{2} / \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3^{21}x = 3 ^{22}x - 3 ^{18} /-3 ^{22}x}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3^{21}x - 3 ^{22}x = - 3 ^{18}}\)
\(\displaystyle{ x(2 \cdot 3^{21} - 3 ^{22}) = - 3 ^{18} /:(2 \cdot 3^{21} - 3 ^{22})}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{- 3 ^{18}}{3 ^{18}(2 \cdot 3 ^{3} - 3 ^{4})} = \frac{-1}{18 - 81} = \frac{1}{63}}\)