\(\displaystyle{ z^{3}-(2+4i)z ^{2}-(3-4i)z=0}\)
Po wyciągnięciu z przed nawias obliczam delte, która wychodzi 0...więc co w takim przypadku się robi? Moge skorzystać ze wzory \(\displaystyle{ z= -\frac{b}{2a}}\) wtedy wychodzi jedna liczba zespolona z=1+2i
Lecz na tym nie koniec pozostała część zadania mówi tak: Dla niezerowych pierwiastków \(\displaystyle{ z_{1}}\) i \(\displaystyle{ z _{2}}\) Oblicz \(\displaystyle{ \frac{ z_{1} }{z _{2} }+ \frac{z _{2} }{ z_{1} }}\) Niewiadomo jak się do tego zabrać nawet ;/
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 17 razy
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rozwiąż równanie
Raczej tak, wtedy ten pierwiastek liczymy 2 razy- bo równanie można zwinąć w kwadrat. Zatem \(\displaystyle{ z_1=z_2}\).Moge skorzystać ze wzory \(\displaystyle{ z= -\frac{b}{2a}}\) wtedy wychodzi jedna liczba zespolona z=1+2i
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 17 razy
Rozwiąż równanie
czyli \(\displaystyle{ z= z_{1}=z _{2}}\) tak? a ta druga czesc zadania ma wygladac tak?
\(\displaystyle{ \frac{1+2i}{1+2i}+\frac{1+2i}{1+2i}= \frac{2+4i}{1+2i}=\frac{2+4i}{1+2i}* \frac{1-2i}{1-2i}= \frac{10}{5}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1+2i}{1+2i}+\frac{1+2i}{1+2i}= \frac{2+4i}{1+2i}=\frac{2+4i}{1+2i}* \frac{1-2i}{1-2i}= \frac{10}{5}=2}\)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rozwiąż równanie
np., chociaż wynik można było od razu napisać bez kombinowania, bo \(\displaystyle{ \frac{z_1}{z_1}+ \frac{z_1}{z_1}}\) to na ogół \(\displaystyle{ 2}\).a ta druga czesc zadania ma wygladac tak?
Pozdrawiam.