Znaleźć liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kkonrad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2 lut 2009, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy

Znaleźć liczby zespolone

Post autor: kkonrad »

Znajdź wszystkie liczby zespolone z, które spełniają równanie \(\displaystyle{ 2z^{3}=(1+i)^{2}}\). Wynik przedstaw w postaci algebraicznej.

Mógłby ktoś sprawdzić czy zrobiłem to dobrze?
\(\displaystyle{ z_{0} = \frac{\sqrt{3}}{2} + \frac{1}{2}i}\)

\(\displaystyle{ z_{1} = -\frac{\sqrt{3}}{2} + \frac{1}{2}i}\)

\(\displaystyle{ z_{2} = -i}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Znaleźć liczby zespolone

Post autor: BettyBoo »

Dobrze.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ