Witam
Mam znaleźć część urojoną liczby
\(\displaystyle{ z=(2-2j)^{101}}\)
Dzięki
Zlależć część urojoną liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 28 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 3 razy
Zlależć część urojoną liczby
no dobrze a jak wyliczyć \(\displaystyle{ arg z}\)?? zgaduje że t tym przypadku \(\displaystyle{ agr z= \frac{3\pi}{4}}\)
i dalej ze wzoru
\(\displaystyle{ (2-2j) ^{101} =[2 \sqrt{2}(cos \frac{3\pi}{4}+jsin\frac{3\pi}{4})] ^{101}=}\)
\(\displaystyle{ =(2 \sqrt{2} ^{101} (cos \frac{303\pi}{4}+jsin\frac{303\pi}{4})}\)
czy to jest dobrze zrobione i co dalej z tym zrobic??
i dalej ze wzoru
\(\displaystyle{ (2-2j) ^{101} =[2 \sqrt{2}(cos \frac{3\pi}{4}+jsin\frac{3\pi}{4})] ^{101}=}\)
\(\displaystyle{ =(2 \sqrt{2} ^{101} (cos \frac{303\pi}{4}+jsin\frac{303\pi}{4})}\)
czy to jest dobrze zrobione i co dalej z tym zrobic??
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
Zlależć część urojoną liczby
Chyba \(\displaystyle{ \phi=315^o \rightarrow 1\frac{3}{4}\pi}\)
\(\displaystyle{ (2-2j) ^{101} =[(2 \sqrt{2})^{101}\cdot(cos 1\frac{3\pi}{4}\cdot101+jsin1\frac{3\pi}{4}\cdot101)]}\)
Tak to będzie ma moje oko
\(\displaystyle{ (2-2j) ^{101} =[(2 \sqrt{2})^{101}\cdot(cos 1\frac{3\pi}{4}\cdot101+jsin1\frac{3\pi}{4}\cdot101)]}\)
Tak to będzie ma moje oko
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 28 razy