interpretacja geometryczna liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ortonormalna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 sty 2010, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

interpretacja geometryczna liczby zespolonej

Post autor: ortonormalna »

i jak to zrobić?
\(\displaystyle{ \{z : |z-1|- \mbox{Im} z<2\}}\)
\(\displaystyle{ z=x+yi}\)
moduł z tego to \(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}+ y^{2} }}\) ta jedynka znika? w module? czy mogę rozbić na \(\displaystyle{ |z|-|1|}\)?
jeśli tak to dalej: \(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2}+y ^{2} } - 1 - y<2 \qquad | ()^{2}}\)
mamy \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -1 - y ^{2} <4}\)
dalej mamy,że \(\displaystyle{ x ^{2}-5<0}\)
i wychodzi \(\displaystyle{ (x-\sqrt{5})(x+\sqrt{5})<0}\) a to parabola i obszar poniżej 0 to właśnie ta interpretacja?
Ostatnio zmieniony 1 lut 2010, o 23:38 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korzystaj właściwie z LaTeX-a!
thralll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 54 razy

interpretacja geometryczna liczby zespolonej

Post autor: thralll »

Trochę nie tak jeżeli z=x+iy to otrzymasz \(\displaystyle{ \sqrt{(x-1) ^{2}+y ^{2} }-y<2}\)
i pamiętaj, że suma kwadratów nie jest równa kwadratowi sumy!
ortonormalna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 sty 2010, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

interpretacja geometryczna liczby zespolonej

Post autor: ortonormalna »

dobra więc dalej analogicznie jak robiłam? i dlaczego ta jedynka wskoczyła pod Rez?
thralll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 54 razy

interpretacja geometryczna liczby zespolonej

Post autor: thralll »

Wskoczyła, bo jedynka to liczba rzeczywista, a nie zespolona. Szukasz odległości liczby z-1 od początku układu współrzędnych. Żeby policzyć tą odległość stosujesz tw. Pitagorasa - długość przeciwprostokątnej to szukana, a przyprostokątne to odpowiednio odcinki o długości liczby rzeczywistej i urojonej.
ODPOWIEDZ