rownanie, plaszczyzna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

rownanie, plaszczyzna

Post autor: okon »

Równanie\(\displaystyle{ (z-i)^{4}=8(1-i)^{2}}\) ma pierwsiatki zespolone, położone na płaszczyźnie zespolonej(gdzie) ? ... takie pytanie.

jakieś wskazówki?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rownanie, plaszczyzna

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ (z-i)^{4}=8(1-i)^{2}=-16i\ \Rightarrow \ z=i+\sqrt[4]{-16i}}\)

Oblicz, zaznacz na płaszczyźnie zespolonej to poznasz odpowiedź na swoje pytanie

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

rownanie, plaszczyzna

Post autor: okon »

skąd to -16i
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rownanie, plaszczyzna

Post autor: BettyBoo »

Obliczyłam sobie

\(\displaystyle{ 8(1-i)^{2}=-16i}\)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

rownanie, plaszczyzna

Post autor: okon »

spoko...
(a to zadanko? Jak sie robi z wartością bezwzględną.. 174072.htm )-- 31 stycznia 2010, 22:41 --a jeszcze wracajac do zadania, mam pierwiastek czwartek stopnia, czyli robie to z postaci trygonometrycznej tak?
ODPOWIEDZ