Jeśli \(\displaystyle{ \varphi}\) jest argumentem liczby zespolonej \(\displaystyle{ z}\) to argumentem liczby \(\displaystyle{ \overline{z} z^{3}}\) jest:
a.)\(\displaystyle{ \frac{\varphi}{3}}\)
b.)\(\displaystyle{ \frac{2k\pi+\varphi}{3}}\)
c.)\(\displaystyle{ 2\varphi+2k\pi}\)
d.)\(\displaystyle{ 2\varphi+2\pi}\)
poprawna odpowiedź to c. ale dlaczego? ;] wytłumaczy mi ktoś krok po kroku?
argument iloczynu liczby sprzężonej i jej sześcianu
argument iloczynu liczby sprzężonej i jej sześcianu
Skorzystaj z tego, ze:
\(\displaystyle{ \overline{z} \cdot z= \left|z \right|}\)
\(\displaystyle{ \overline{z} \cdot z= \left|z \right|}\)
argument iloczynu liczby sprzężonej i jej sześcianu
Skorzystaj z tego i zamienaj na postac trygonometryczną
argument iloczynu liczby sprzężonej i jej sześcianu
wiem, że trzeba zamieniać na trygonometryczną.
jakby to były konkretne liczby to nie byłoby problemu, ale nie wiem jak udowodnić powyższe
jakby to były konkretne liczby to nie byłoby problemu, ale nie wiem jak udowodnić powyższe