Witam mam do rozwiązania takie zadanko i nie wie jak sie za nie zabrać:
Znajdź współczynniki \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4}+ax^{2}+b}\) wiedząc że \(\displaystyle{ 3i-2}\) jest jego pierwiastkiem. Rozłóż ten wielomian na wielomiany rzeczywiste nierozkładalne.
Proszę o pomoc
Wielomian z parametrem i pierwiastkiem zespolonym
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Wielomian z parametrem i pierwiastkiem zespolonym
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, o 06:20 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj CAŁE wyrażenia matematyczne w klamrach[latex] - jedna para klamer na jedno wyrażenie. Zwiększanie ilości klamer znacząco zmniejsza czytelność.
Powód: Zamykaj CAŁE wyrażenia matematyczne w klamrach
Wielomian z parametrem i pierwiastkiem zespolonym
Umm, jeżeli dobrze rozumuję, to:
Znając \(\displaystyle{ x_{1} = -2+3i}\) znamy też \(\displaystyle{ x_{2} = -2-3i}\) które jest sprzężeniem pierwszego pierwiastka.
Znaczy to, że wielomian jest postaci:
\(\displaystyle{ (x +2-3i) \cdot (x +2+3i) \cdot (x^2+cx+d)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2 + 4x + 13) \cdot (x^2+cx+d)=0}\)
\(\displaystyle{ x^4 + cx^3 + dx^2 + 4x^3 + 4cx^2 + 4dx + 13x^2 + 13cx + 13d = 0}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ x^3}\) i \(\displaystyle{ x}\) nie mają występować, wychodzi nam układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} c + 4 = 0 \\ 4d + 13c = 0 \end{cases}
\begin{cases} c = -4 \\ d = 13 \end{cases}}\)
A więc wychodzi nam po podstawieniu:
\(\displaystyle{ x^4 + 10x^2 + 169 = 0}\)
Czyli, jeśli się gdzieś nie pomyliłem \(\displaystyle{ a=10}\) i \(\displaystyle{ b=169}\).
Część druga:
\(\displaystyle{ (x^2 + 4x + 13) \cdot (x^2 - 4x + 13)=0}\)
Znając \(\displaystyle{ x_{1} = -2+3i}\) znamy też \(\displaystyle{ x_{2} = -2-3i}\) które jest sprzężeniem pierwszego pierwiastka.
Znaczy to, że wielomian jest postaci:
\(\displaystyle{ (x +2-3i) \cdot (x +2+3i) \cdot (x^2+cx+d)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2 + 4x + 13) \cdot (x^2+cx+d)=0}\)
\(\displaystyle{ x^4 + cx^3 + dx^2 + 4x^3 + 4cx^2 + 4dx + 13x^2 + 13cx + 13d = 0}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ x^3}\) i \(\displaystyle{ x}\) nie mają występować, wychodzi nam układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} c + 4 = 0 \\ 4d + 13c = 0 \end{cases}
\begin{cases} c = -4 \\ d = 13 \end{cases}}\)
A więc wychodzi nam po podstawieniu:
\(\displaystyle{ x^4 + 10x^2 + 169 = 0}\)
Czyli, jeśli się gdzieś nie pomyliłem \(\displaystyle{ a=10}\) i \(\displaystyle{ b=169}\).
Część druga:
\(\displaystyle{ (x^2 + 4x + 13) \cdot (x^2 - 4x + 13)=0}\)