Rownanie kwadratowe

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rownanie kwadratowe

Post autor: halker »

\(\displaystyle{ z^{2}+8-6i=0}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Rownanie kwadratowe

Post autor: soku11 »


\(\displaystyle{ z^2=-8+6i\\
(x+iy)^2=-8+6i\\
x^2-y^2+2ixy=-8+6i\\
(x^2-y^2)+i(2xy)=-8+6i\\
\ldots}\)


Pozdrawiam.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rownanie kwadratowe

Post autor: BettyBoo »

Albo skorzystaj z gotowego wzoru, który jest wyprowadzony np tutaj

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ