liczba x jest jednym z pierwiasków W(x).wyznacz współczynnik

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
imysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 sty 2010, o 23:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

liczba x jest jednym z pierwiasków W(x).wyznacz współczynnik

Post autor: imysz »

Witam. Mam do rozwiązania takie zadanie:

Liczba \(\displaystyle{ x=1+i}\) jest jednym z pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{4} +bx + c}\) oraz rozłożyć otrzymany wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne.

skoro \(\displaystyle{ x=1+i}\) jest pierwiastkiem to pierwiastkiem jest też \(\displaystyle{ x=-1-i}\) tak? ale co dalej?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

liczba x jest jednym z pierwiasków W(x).wyznacz współczynnik

Post autor: tometomek91 »

Nie, pierwiastkiem jest również sprzężenie \(\displaystyle{ x=1-i}\).
imysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 sty 2010, o 23:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

liczba x jest jednym z pierwiasków W(x).wyznacz współczynnik

Post autor: imysz »

faktycznie \(\displaystyle{ x=1-i}\) jest drugim pierwiastkiem. Policzyłem to i wyszło że współczynniki są równe 0 i 4, więc wielomian przyjmuje postać \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+4}\).
Jak to teraz rozłożyć na czynniki nierozkładalne ?
above98
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 23:12
Płeć: Mężczyzna

liczba x jest jednym z pierwiasków W(x).wyznacz współczynnik

Post autor: above98 »

imysz, imysz, '

Jak policzyłeś współczynniki ? Mam podobne zadanie i nie umiem policzyć b i c.
ODPOWIEDZ