Rownanie kwadratowe

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rownanie kwadratowe

Post autor: halker »

Dobrze to robie?

\(\displaystyle{ z^{2} + 4iz=13}\)
\(\displaystyle{ (z+2i)^{2}=17}\)
\(\displaystyle{ \left|z+2i \right| = \sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ \left|x+(y+2)i \right| = \sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}-(y+2)^{2}}= \sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ x^2-y^2 +4y=13}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}=13 \\ y^{2}-4y=0 \end{cases}}\)

Jaki bedzie wynik z tego?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, o 22:33 przez halker, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

Rownanie kwadratowe

Post autor: miodzio1988 »

Masz liczby zespolone wiec nakladanie pierwiastka jest tutaj zle...
Wszystko na jedną strone i zwykla delta
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rownanie kwadratowe

Post autor: halker »

Chcialem po sprytniejszemu :] Czyli to bedzie:

\(\displaystyle{ \delta^{2}=36 \Rightarrow \delta=6}\)
\(\displaystyle{ z_{1} =-2i-3}\)
\(\displaystyle{ z_{2} = -2i+3}\)
miodzio1988

Rownanie kwadratowe

Post autor: miodzio1988 »

Wstaw do pierwotnego rownania i sam zobacz
ODPOWIEDZ