Dzielenie liczb zespolonych
Dzielenie liczb zespolonych
Czy poprawnie rozwiązałem to działanie?
\(\displaystyle{ \frac{-1-i}{2-i} i^{8}= \frac{(-1-i)(2+i)}{(2-i)(2+i)}i ^{8} = \frac{-1-1}{5} i^{8}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-1-i}{2-i} i^{8}= \frac{(-1-i)(2+i)}{(2-i)(2+i)}i ^{8} = \frac{-1-1}{5} i^{8}}\)
Dzielenie liczb zespolonych
;/ Jak ile to jest, to co coś takiego powinno być \(\displaystyle{ ((i) ^{2}) ^{6} ?}\) Czy jako +1 trzeba zapisac?
Dzielenie liczb zespolonych
ojej....działania na potegach się kłaniają....simonX pisze:;/ Jak ile to jest, to co coś takiego powinno być \(\displaystyle{ ((i) ^{2}) ^{6} ?}\) Czy jako +1 trzeba zapisac?
\(\displaystyle{ (i) ^{2}=-1}\) a jak potega się zmieni to ile wtedy?
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Dzielenie liczb zespolonych
No faktycznie pomyłka to będzie \(\displaystyle{ (-1) ^{4}}\) czyli będize jeszcze +1 w liczniku a mam pytanie czy moge jeszcze pozbyc mianownika i pomnozyć przez 5?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, o 18:22 przez simonX, łącznie zmieniany 1 raz.
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Dzielenie liczb zespolonych
Jeśli obliczyłeś wartość wyrażenia \(\displaystyle{ a}\), to zapewne pomnożywszy przez 5 otrzymasz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ 5a}\).
Dzielenie liczb zespolonych
Wieć całośc bedzie tak wygladala:
\(\displaystyle{ \frac{-1-i}{2-i} i^{8}= \frac{(-1-i)(2+i)}{(2-i)(2+i)}i ^{8} = \frac{-1-1i^{8}}{5} = -\frac{2}{5}}\)-- 4 lut 2010, o 19:56 --\(\displaystyle{ \frac{5+3i}{1-i} \cdot i ^{7}}\) No dobra a może mi ktoś ten przykład rozpisać bo nie wiem za bardzo co mam zrobić z tą urojoną do 7-mej potęgi.
\(\displaystyle{ \frac{-1-i}{2-i} i^{8}= \frac{(-1-i)(2+i)}{(2-i)(2+i)}i ^{8} = \frac{-1-1i^{8}}{5} = -\frac{2}{5}}\)-- 4 lut 2010, o 19:56 --\(\displaystyle{ \frac{5+3i}{1-i} \cdot i ^{7}}\) No dobra a może mi ktoś ten przykład rozpisać bo nie wiem za bardzo co mam zrobić z tą urojoną do 7-mej potęgi.