Obliczyć kwadrat liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ca?ka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 28 sty 2010, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Obliczyć kwadrat liczby zespolonej

Post autor: ca?ka2 »

oblicz:
\(\displaystyle{ z=1+i6}\)
\(\displaystyle{ (z) ^{2}=?}\)
\(\displaystyle{ (1+i6) ^{2}=1+i12-36 \Rightarrow -35+i12}\),
czy trzeba to robić za pomocą postaci trygometrycznej
Ostatnio zmieniony 28 sty 2010, o 10:29 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Obliczyć kwadrat liczby zespolonej

Post autor: Nakahed90 »

W tym wypadku można tak, ale dla wyższych wykładników lepiej jest robić ze wzoru de Moivre'a.
ca?ka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 28 sty 2010, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Obliczyć kwadrat liczby zespolonej

Post autor: ca?ka2 »

Dzięki
ODPOWIEDZ