Arg z - argument główny

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Linka87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 18 lut 2007, o 17:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 4 razy

Arg z - argument główny

Post autor: Linka87 »

Witam,

mam pytanie bo nie wiem czy dobrze obliczam argument główny

dla \(\displaystyle{ r = -1 + i}\)
\(\displaystyle{ ArgZ = \frac{7\pi}{8}}\)

obliczam to na rysunku, gdzie oś pozioma to \(\displaystyle{ \alpha}\) , a pionowa to \(\displaystyle{ \beta}\)
w tym przypadku zaznaczam punkt (-1,1) , rysuje odcinek łączący z punktem (0,0) i patrze jaki jest kąt.

I mam pytanie czy to jest poprawnie obliczone?
miodzio1988

Arg z - argument główny

Post autor: miodzio1988 »

zle . Powinno byc \(\displaystyle{ \frac{3 \pi}{4}}\)
ODPOWIEDZ