obliczyć przykład
obliczyć przykład
\(\displaystyle{ ctgz= \frac{cosz}{sinz}}\)
I teraz wszystko napisz z definicji (taką musisz znac...)
I teraz wszystko napisz z definicji (taką musisz znac...)
obliczyć przykład
rozpisałam \(\displaystyle{ cosz}\) z definicji i otrzymałam \(\displaystyle{ i(-e^{2iz}+e^{-2iz})}\) Nie wiem czy to dobrze. rozumiem że teraz powinnam przyrównać to do \(\displaystyle{ (-\pi+2)}\) ale nie wiem co dalej.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieruszów
- Podziękował: 8 razy
obliczyć przykład
Ja chce policzyć ten sam przykład
\(\displaystyle{ \ctg(-\pi+2i)}\)
z wzorów doszłam do tego \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}(e^{-\pi*i}*e^{-2}+e^{\pi*i}*e^{2})}{\frac{1}{2}i(e^{-\pi*i}*e^{-2}-e^{\pi*i}*e^{2})}}\)
Niby licząc dalej...
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}e^{-2}*(cos-\pi+isin-\pi)+e^{2}(cos\pi+isin\pi)}{\frac{1}{2}i*e^{-2}(cos-\pi+isin-\pi)-e^{2}(cos\pi+isin\pi)}}\)
i dalej ;/
\(\displaystyle{ \frac{-e^{-2}-e^{2}}{i*-e^{-2}+e^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \ctg(-\pi+2i)}\)
z wzorów doszłam do tego \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}(e^{-\pi*i}*e^{-2}+e^{\pi*i}*e^{2})}{\frac{1}{2}i(e^{-\pi*i}*e^{-2}-e^{\pi*i}*e^{2})}}\)
Niby licząc dalej...
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}e^{-2}*(cos-\pi+isin-\pi)+e^{2}(cos\pi+isin\pi)}{\frac{1}{2}i*e^{-2}(cos-\pi+isin-\pi)-e^{2}(cos\pi+isin\pi)}}\)
i dalej ;/
\(\displaystyle{ \frac{-e^{-2}-e^{2}}{i*-e^{-2}+e^{2}}}\)