Równanie w ciele liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Równanie w ciele liczb zespolonych
Proszę o sprawdzenie poniżego zadania:
Rozwiąż w ciele liczb zespolonych równanie:
\(\displaystyle{ z^2+4z+4+i=0}\)
Wynik zapisz w postaci algebraicznej.
Z obliczeń wychodzi że \(\displaystyle{ z _{1} = \frac{-4- \sqrt{-4i} }{2}}\) , i \(\displaystyle{ z_{2}= \frac{-4+ \sqrt{-4i} }{2}}\)
I jak to zapisać w postaci algebraicznej?
Rozwiąż w ciele liczb zespolonych równanie:
\(\displaystyle{ z^2+4z+4+i=0}\)
Wynik zapisz w postaci algebraicznej.
Z obliczeń wychodzi że \(\displaystyle{ z _{1} = \frac{-4- \sqrt{-4i} }{2}}\) , i \(\displaystyle{ z_{2}= \frac{-4+ \sqrt{-4i} }{2}}\)
I jak to zapisać w postaci algebraicznej?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, o 00:10 przez h3X, łącznie zmieniany 1 raz.
Równanie w ciele liczb zespolonych
Nie zgadza się.
1) Twoje obliczenia są złe bo wyniki są złe
2) zapoznaj się z tym jak wygląda postac algebraiczna liczby zespolonej, bo normalnie aź przykro mi się robi jak czytam takie bzdury-- 23 stycznia 2010, 00:17 --Policz \(\displaystyle{ \sqrt{-4}}\) . Jest na to wzor. I jak zmieniasz swoj post to wyswietla się taki smieszny tekst, ktory nam to pokazuje.
1) Twoje obliczenia są złe bo wyniki są złe
2) zapoznaj się z tym jak wygląda postac algebraiczna liczby zespolonej, bo normalnie aź przykro mi się robi jak czytam takie bzdury-- 23 stycznia 2010, 00:17 --Policz \(\displaystyle{ \sqrt{-4}}\) . Jest na to wzor. I jak zmieniasz swoj post to wyswietla się taki smieszny tekst, ktory nam to pokazuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Równanie w ciele liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \sqrt{-4}=2i}\) ale pod pierwiastkiem jest jeszcze i. Jak to spierwiastkować?
Równanie w ciele liczb zespolonych
Po pierwsz to teraz tez jest zle policzone. nawet deltę zle wyliczylas, wiec zacznij od dobrego wyliczenia delty
Równanie w ciele liczb zespolonych
ja się pomyliłem....sorry
\(\displaystyle{ \sqrt{-4i} =z}\)
\(\displaystyle{ z ^{2} =-4i}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}+2abi - b^{2}=-4i}\)
i już dalej wiadomo.
\(\displaystyle{ \sqrt{-4i} =z}\)
\(\displaystyle{ z ^{2} =-4i}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}+2abi - b^{2}=-4i}\)
i już dalej wiadomo.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Równanie w ciele liczb zespolonych
No właśnie dalej nie wiem co zrobić ^^ Więc bardzo prosiłabym o pomoc:)