hej! nie daje rady znalezc czesci urojonej i rzeczywistej dla \(\displaystyle{ \frac{1}{z+1} oraz \frac{1}{z^2+i}}\)
czy ktos moze to rozwiazac?
czesc rzeczywista i urojona liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
czesc rzeczywista i urojona liczby zespolonej
a czy bedzie dobrze, jesli obliczymy to bez podstawiania za z, i dopiero w wyniku koncowym zrobimy takie podstawienie?
wtedy wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{1}{z+1}\frac{z-i}{z-i}= \frac{z-i}{z^2+1}=\frac{x+iy-i}{x^2+2xiy-y^2+1}}\)
tylko jak to rozdzielic by wskazac czesc urojona i czesc rzeczywista?
wtedy wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{1}{z+1}\frac{z-i}{z-i}= \frac{z-i}{z^2+1}=\frac{x+iy-i}{x^2+2xiy-y^2+1}}\)
tylko jak to rozdzielic by wskazac czesc urojona i czesc rzeczywista?